Kućna apoteka

Šta sve treba da sadrži kućna apoteka:

– Preparati protiv bolova i probiotici – probiotici sadrže dobre bakterije koje u crevima pomažu varenje i doprin

ose formiranju normalne stolice.

– Preparati za nadoknadu tečnosti i elektrolita – prilikom povraćanja i proliva gubi se dosta tečnosti i potrebno ju je nadoknaditi.

– Lekovi koji ublažavaju simptome prehlade i gripa – praškovi, tablete, kapi za nos, pastile za dezinfekciju usne duplje.

– Lekovi koji se lokalno nanose posle ujeda insekta – preporučuje se upotreba antihistaminika u vidu masti i krema, i krečno mleko za ublažavanje simptoma lokalnih alergijskih reakcija.

– Pribor za prvu pomoć kod povreda – antiseptik za rane: povidon jod, alkohol, hidrogen…, fiziološki rastvor, flaster, sterilna gaza, zavoj, hanzaplast, vata.

– Preparati protiv opekotina – koji smiruju crvenilo na koži.

– Lekovi za hroničnu terapiju koje je propisao doktor.

– Toplomer, makazice, pinceta

Iako se često o tome ne razmišlja, pravilno čuvanje lekova je važan uslov za garanciju njihove efikasnosti. Suprotno onome što većina ljudi misli, kućna apoteka ne bi trebalo da bude ni u kupatilu, ni u kuhinji. Naime, promena temperature, ali i vlage, u ovim prostorijama, može da naškodi lekovima i da ih učini neefikasnim, pa čak i opasnim. Stavite vašu kućnu apoteku na suvo mesto, koje nije podložno promenama temperature i vlage (ne iznad grejnog tela).

Postavite je visoko, tako da deca ne mogu da je dohvate i po mogućstvu zaključajte.

Uvek pročitajte uslove čuvanja leka i čuvajte uputstvo za upotrebu.

Čuvajte lekove u originalnoj ambalaži, kako biste znali rok trajanja i redovno kontrolišite rok trajanja lekova u svojoj apoteci.

Ne preporučuje se uzimanje leka posle datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promeniti, a efikasnost smanjiti. Dakle, uvek treba proveriti rok trajanja leka.

Zapamtite da se datum isteka roka trajanja naznačen na ambalaži zapravo odnosi na lek koji nije otvoren. Taj datum nikako nije isti za lek koji je otvoren, naročito ako su u pitanju sirupi ili kapi.

Zapišite na pakovanju datum otvaranja.