Hitna kontracepcija

Šta je i kako deluje?

Hitna kontracepcija podrazumeva primenu lekova – hormonskih preparata za sprečavanje neželjene trudnoće nakon nezaštićenog polnog odnosa koji može rezultirati trudnoćom (uključujući seksualni napad) ili kada su druge metode kontracepcije zatajile (npr. pucanje kondoma). Istraživanjima je pokazano da je efikasna ako se primeni u roku od 72 sata nakon rizičnog polnog odnosa. Efikasnost je veća što se ranije upotrebi u toku ovog perioda (95% je ako se primeni u toku 24 sata, 85% u toku 24-48 sati i 58% u toku 48-72sata). Ovaj lek je odobren za upotrebu samo kod žena starijih od 16 godina. Hitna kontracepcija ne deluje ako je žena već trudna.

Pilula deluje tako što:

– zaustavlja ovulaciju

– ometa oplođenje jajne ćelije

– sprečava da se eventualno oplođena jajna ćelija usadi u zid materice.

Kako će delovati zavisi od toga u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa uzima.

Ako se popije u roku 24 sata sprečava trudnoću kod devet žena od 10 koja bi se dogodila da nije uzeta pilula.

Prednosti

Nema ozbiljne neželjene efekte i većina žena može uzeti pilulu za dan posle.

Nedostaci

Pilula za dan posle kod nekih žena uzrokuje glavobolje i abdominalni bol, osećaj mučnine ili povraćanje, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa sa pojavom neregularnog krvarenja.

Neki lekovi, uključujući i biljne preparate, mogu da utiču na smanjenje koncentracije leka za hitnu kontracepciju u krvi, što će smanjiti njegovu efikasnost.

Žena koja doji i koristi hitnu kontracepciju treba znati da se male količine leka mogu pojaviti u majčinom mleku. Kako bi se smanjila količina leka koju beba može da unese mlekom, tabletu treba uzeti odmah nakon dojenja.

Hitna kontracepcija se ne preporučuje ženama sa ozbiljnim poremećajem funkcije jetre.