Ekcem kod dece

Šta je ekcem?

Ekcem (dermatitis) je hronično, nezarazno, inflamatorno (praćeno upalom) oboljenje kože.

Javlja se u više različitih formi, ali je za većinu karakterističan izraženi svrab.

Vrste ekcema

Prema Svetskoj organizaciji za alergiju (WAO): 

– Ekcem (atopijski i neatopijski)

– Kontaktni dermatitis

– Druge forme dermatitisa

Struktura i funkcija zdrave kože

Ćelije zdrave kože, ispunjene vodom, formiraju zaštitnu barijeru kože od fizičkih, hemijskih i mikrobioloških faktora. Lipidni slojevi u koži pomažu da se održi vlažnost, stalna telesna temperatura i sprečavaju prodor toksičnih supstanci i mikroorganizama.

Uzroci ekcema

Najčešći uzroci ekcema su genetska predispozicija, narušavanje lipidnih struktura kože (kontaktom sa iritansima) i alergijska reakcija.

Kod mnogih pacijenata sa ekcemom,alergijska reakcija igra glavnu ulogu u nastanku bolesti i takav ekcem zove se atopijski dermatitis. Kod takvih pacijenata radi se o takozvanoj „atopijskoj konstituciji“ i oni su neretko skloni ostalim alergijskim bolestima – astmi, alergijskom rinitisu, konjuktivitisu. Atopijska konstitucija je najčešće genetski uslovljena, pa se ove bolesti javljaju kod članova više generacija. U svetu 10-20% dece i 1-3% odraslih ima atopijski dermatitis. U 5-15% slučajeva pogađa decu do sedme godine. U 85% slučajeva javlja se do pete godine života i gubi se do puberteta.

Pelenski dermatitis

Čest oblik dermatitisa kod beba je i pelenski dermatitis (vrsta kontaktnog dermatitisa), koji nastaje zbog kontakta sa urinom i fecesom.Zahteva strogu higijenu i redovnu zamenu pelena, bez upotrebe vlažnih maramica. Obavezna je upotreba zaštitne kreme koja će smanjiti kontakt sa iritansom. Potrebno je omogućiti deo vremena bez pelena kako bi koža bila izložena vazduhu. Ukoliko se javi infekcija Candidom, treba se obratiti lekaru radi adekvatne antimikotičke terapije.

Uzroci pogoršanja ekcema (okidači)

– Hrana – određene vrste namirnica kod preosetljivih osoba mogu dovesti do pogoršanja ekcema: aditivi u hrani, mleko, riba, jaja, agrumi (limun, narandža), kikiriki, čokolada, paradajz… Korisno je voditi tzv.„dnevnik ishrane“, kojim možete pratiti stanje ekcema u zavisnosti od vrsta namirnica, ali se uvođenje dijeta ne preporučuje bez konsultacije sa lekarom, posebno kada se radi o deci i trudnicama. Prema nekim istraživanjima, dodatak probiotika trudnicama, dojiljama i deci smanjuje mogućnost od razvoja ekcema kod dece.

– Aeroalergeni (grinje iz kućne prašine, polen ili dlaka životinja)

– Promena t i vlažnosti vazduha (hladan i suv vazduh, kao i nagle promene temperature pogoršavaju ekcem).

– Kontakt sa alergenom (iritansom) – neki metali, guma, konzervansi u kozmetičkim preparatima i hrani, pojedini lekovi, privremene tetovaže, kućna i industrijska hemija, odeća (vuna, sintetika), UV zračenje…

– Psihosomatski faktori (stres, depresivna stanja – uglavnom dovode do intenzivnijeg češanja i sledstveno pogoršanja ekcema).

– Infekcije

Simptomi

– Suva, osetljiva koža

– Intenzivni svrab

– Crvena, upaljena, otečena koža

– Oštećenje kože, ponekad i do krvavljenja

– Osip koji se ponavlja

– Lihenifikacija (tamno, ili svetlije obojeni, zadebljali delovi

– Grubi, zadebljali „patchevi“

Distribucija

Tipična distribucija kožnih promena u AD:

– Novorođenčad: čelo, obrazi, podlaktice, noge, glava i vrat

– Deca i odrasli: lice, vrat i prevoji (unutrašnja strana kolena, laktova i članaka)

Šta raditi?

– Koristite zamene za sapun i kupke uz dodatak emolijensa

– Tuširajte dete kratko, mlakom vodom

– Nanesite kremu na vlažnu kožu

– Poštujte uputstva o terapiji koju ste dobili

– Koristite odeću/posteljinu od pamuka

– Veš bi trebalo prati na min 60°, uz dodatno ispiranje i bez dodatka omekšivača

– Naučite šta smeta Vašem detetu

A, šta ne raditi?

– Izbegavajte duge, tople kupke

– Ne koristite velike količine sapuna

– Sprečite češanje (posavetujte se sa lekarom/farmaceutom šta možete da koristite da biste umirili svrab)

– Ne trljajte kožu peškirom

– Izbegavajte faktore koji mogu pogoršati stanje ekcema (kontakt sa alergenom/iritansom, stres, umor…)

Terapija ekcema

– Redovna higijena

– Upotreba krema za zaštitu i vlaženje kože (emolijensa)

– Upotreba lokalnih kortikosteroida (po preporuci lekara)

– Lokalni imunomodulatori (kod upornih ekcema, po preporuci lekara)

– Oralni antihistaminici (kod ekcema koji svrbe, uz konsultaciju sa lekarom, ili farmaceutom)

Emolijensi

Emolijensi su kreme, mleka, ili masti koji pomažu da se održi vlažnost kože, omekšavaju i štite kožu, smanjujući inflamaciju i iritaciju. Ponekad je potrebno isprobati više krema u potrazi za pravom, a odabir se vrši na osnovu stanja kože, površine koja se maže, predela koji je zahvaćen ekcemom, kao i prema ličnim afinitetima.Idealni su galenski i magistralni preparati, prilagođeni potrebama svakog pacijenta, bez konzervansa i parfema. Naši farmaceuti pomoći će Vam u izboru pravog emolijensa. Nanose se tri do četiri puta dnevno neposredno nakon tuširanja.

Kortikosteroidi za lokalnu primenu

Ovo su lekovi koji suzbijaju simptome ekcema (crvenilo, upalu), pa ih treba koristiti samo u terapiji (kratkotrajno), a ne i u preventivi. Zbog ozbiljnih neželjenih efekata koje mogu da izazovu (oštećenje kože, poremećaj rasta kod dece), trebalo bi ih koristiti samo po preporuci lekara. Obično se koriste dva puta dnevno, u tankom sloju, samo na delove kože koji su zahvaćeni promenama. Dužina primene zavisi od ozbiljnosti ekcema i jačine kortikosteroida. Tretman obično traje nekoliko (5 – 7) dana, a duže samo po potrebi i uz nadzor lekara.

Korišćeni na odgovarajući način, topikalni steroidi čine osnovu bezbednog i efikasnog tretmana ekcema.