Kontracepcija primenom kondoma

Šta su kondomi?

Kondomi su mehanički metod kontracepcije koji štiti od neželjene trudnoće. Pored toga, sprečavaju širenje polno prenosivih bolesti. Napravljeni su od lateksa (gume) ili poliuretana (plastike).

Koliko su pouzdani kondomi?

Efikasnost zavisi od toga da li se oni pravilno koriste i procenjuje se na 98%. Kondomi mogu postati neefikasni zbog neadekvatnih uslova čuvanja, ako im je istekao rok upotrebe, kao i ako su izloženi visokoj temperaturi (Vaš džep nije pravo mesto za držanje kondoma).

Kondome čuvajte na hladnom, suvom mestu, izvan direktnog sunčevog svetla.

Svaki put pre upotrebe treba proveriti da li je prezervativ neoštećen. Kod otvaranja i stavljanja prezervativa pazite da ga ne oštetite noktom ili nakitom.

Potrebno je koristiti one kondome koji nose CE oznaku, jer je to potvrda njihovog kvaliteta tj. da su prošli potrebno testiranje pre puštanja u promet.

Prednosti kondoma:

– Veoma su efikasni

– Lako dostupni

– Oni pomažu da se zaštitite i od polno prenosivih infekcija, uključujući i HIV

– Ima ih u mnogo različitih varijanti, oblika i veličina

Nedostaci kondoma:

– Stavljanje kondoma može prekinuti „tok seksualnog čina“.

– Mogu da spadnu ili se pocepaju ako se ne koriste pravilno.

– Ulja za telo se ne smeju koristiti sa lateks kondomima, jer ulje može rastvoriti lateks u roku od par minuta i uzrokovati cepanje i pojavu rupa na kondomu.

– Ono što se može javiti kao problem prilikom upotrebe kondoma jeste alergija na gumu. Danas su dostupni hipoalergeni kondomi koji su napravljeni od poliuretana umesto lateksa.

– Drugi problem je osetljivost na spermicid koji podmazuje kondom. Ako imate bilo kakav osip ili iritaciju posle upotrebe kondoma, pokušajte da koristite kondom bez Nonoksinola-9 ili 11 spermicida, da biste videli da li je u tome problem.

– Ukoliko koristite lubrikant, on treba da bude na bazi vode. Lubrikant na bazi ulja reaguje sa kondomom, razlaže i slabi lateks.