{"id":64,"date":"2018-03-25T23:43:11","date_gmt":"2018-03-25T21:43:11","guid":{"rendered":"http:\/\/localhost\/06\/?p=64"},"modified":"2018-04-08T12:51:36","modified_gmt":"2018-04-08T10:51:36","slug":"ishrana-i-dijabetes","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/2018\/03\/25\/ishrana-i-dijabetes\/","title":{"rendered":"Ishrana i dijabetes"},"content":{"rendered":"

Pored terapije i fizi\u010dke aktivnosti, najve\u0107i udeo u dobroj kontroli \u0161e\u0107erne bolest ima ishrana. Izbalansiranom, raznovrsnom ishranom i umereno\u0161\u0107u u koli\u010dini da\u0107ete svom organizmu ono najbolje.<\/p>\n

Priprema hrane<\/strong><\/p>\n

Namirnice koje se koriste u ishrani dijabeti\u010dara mogu da se upotrebljavaju na slede\u0107e na\u010dine: sve\u017ee, kuvane, kuvane pod parom (pretis lonac), kuvane na pari, dinstane (kuvani u vodi i ulju u poklopljenoj posudi), pe\u010dene u teflonskoj posudi (ili specijalnoj posudi u kojoj hrana ne\u0107e zagoreti), pe\u010dene u aluminijumskoj foliji (ili u posudi od aluminijumske folije), pe\u010dene u rerni, pe\u010dene na ro\u0161tilju.<\/p>\n

Samo pr\u017eena i pohovana hrana nije dozvoljena dijabeti\u010darima, a nju bi trebalo da izbegavaju i zdravi.<\/p>\n

Sve\u017ee namirnice treba da su prvenstveno zastupljene u ishrani (povr\u0107e, vo\u0107e, mle\u010dni proizvodi, jaja, meso). Pored sve\u017eih namirnica, u ishrani treba koristiti i one koje su konzervisane zamrzavanjem (povr\u0107e, vo\u0107e, meso), i proizvode specijalno pripremljene za dijabeti\u010dare (razne vrste sladila, d\u017eemova, keksa, \u010dokolade, testenina, hleba, testa, napitke i dr.). Znatno re\u0111e treba koristiti konzervisano vo\u0107e, povr\u0107e, meso, polugotova ili gotova jela (izuzev specijalno pripremljenih za dijabeti\u010dare).<\/p>\n

Vrste namirnica<\/strong><\/p>\n

Ishrana obolelih od \u0161e\u0107erne bolesti je raznovrsna i sadr\u017ei sve vrste namirnica (kao u zdravih ljudi), samo je koli\u010dina ograni\u010dena. Iz ishrane se jedino izostavljaju \u0161e\u0107er i slatke stvari (bombone, kola\u010di, keks, med, deserti pravljeni sa \u0161e\u0107erom, medom i \u010dokoladom, sirupi, \u010dokolada i sl.), a ograni\u010dava se upotreba hleba i proizvoda od bra\u0161na (testenine) zbog bogatog sadr\u017eaja ugljenih hidrata (\u0161e\u0107era i skroba).<\/p>\n

Ne postoji \u201clo\u0161a\u201d hrana. Postoji \u201clo\u0161a koli\u010dina\u201d hrane. Za neke namirnice va\u017ei \u201c\u0161to manje \u2013 to bolje\u201d.<\/p>\n

Mleko i mle\u010dni proizvodi<\/strong><\/p>\n

Dozvoljena je upotreba svih vrsta mleka , a najbolje je obrano po\u0161to sadr\u017ei manje masti (2.8%, 1.6% ili 0.5%), a koli\u010dina belan\u010devina ostaje nepromenjena. Od mle\u010dnih proizvoda su najkorisniji \u201cmla\u0111i\u201d proizvodi, po\u0161to sadr\u017ee najvi\u0161e belan\u010devina (sir, kajmak, ka\u010dkavalj, skorup). Svi kravlji sirevi (kao i kravlje mleko) imaju prednost zbog manjeg sadr\u017eaja masno\u0107e. Od industrijskih mle\u010dnih prera\u0111evina najkorisnije je upotrebljavati one koji sadr\u017ee \u0161to manje masno\u0107e (9 \u2013 25%): ka\u010dkavalj, kisela i slatka pavlaka i dr. Jogurt, dijetalni vo\u0107ni jogurt, acidofilno mleko i kefir imaju odre\u0111enu prednost nad \u010distim mlekom. Upotrebu starih i zrelih sireva treba znatno ograni\u010diti. Dijabeti\u010dar treba da koristi u toku dana oko pola litre mleka, jogurta i drugih mle\u010dnih proizvoda, a u zavisnosti od kori\u0161\u0107enja mesa i mesnih prera\u0111evina.<\/p>\n

Meso, mesni proizvodi, riba i jaja<\/strong><\/p>\n

Dijabeti\u010dari mogu da koriste sve vrste mesa. Prednost imaju mla\u0111a i nemasna mesa, ali ni\u0161ta manje nisu korisna (ni \u0161tetna) starija mesa. Sa ekonomskog stanovi\u0161ta, prednost imaju jevtinija mesa (koko\u0161ije, konjsko), koja po sadr\u017eaju belan\u010devina ne odstupaju od govedine (gove\u0111e, june\u0107e, tele\u0107e). Dijabeti\u010dar mo\u017ee da koristi slede\u0107e vrste mesa: gove\u0111e, june\u0107e, tele\u0107e, konjsko, jagnje\u0107e, ov\u010dije, prase\u0107e i svinjsko (ali samo mr\u0161avo, odnosno posno i ne koristiti ga \u010desto), pile\u0107e, koko\u0161ije, \u0107ure\u0107e, gu\u0161\u010dije, pa\u010dije; iznutrice (najvi\u0161e dva puta mese\u010dno): d\u017eigericu (prednost pile\u0107a), srce, belu d\u017eigericu (plu\u0107a) \u2013 izbegavati: jezik, bubrege, bele bubrege, slezinu, mozak; divlja\u010d: ze\u010detinu, srne\u0107e, svinjsko, perad (fazan, jarebica, patka, guska).<\/p>\n

Mesne prera\u0111evine se koriste u \u0161to \u201c\u010distijem\u201d obliku, \u0161to sigurno garantuje manji sastojak masno\u0107e. U ovom pogledu prednost imaju: \u0161unka (tzv. \u201cpra\u0161ka\u201d), su\u0161eno meso, pr\u0161uta. Ostale prera\u0111evine sadr\u017ee vi\u0161e masno\u0107e (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, vir\u0161li ili debrecina), pa ih treba izbegavati.<\/p>\n

Dijabeti\u010dar mo\u017ee da koristi sve vrste re\u010dnih riba (grge\u010d, pastrmka, smu\u0111, \u0161tuka, \u0161aran i druge), morskih riba i \u0161koljki. Upotrebu girica i pojedinih vrsta ribe koje se uglavnom pripremaju pr\u017eenjem u dubokom ulju, lii su pohovane, treba izbegavati. Prera\u0111evine od riba sadr\u017ee veliku primesu masno\u0107a, pa ih treba re\u0111e i obazrivo upotrebljavati.<\/p>\n

Pri upotrebi jaja prednost ima belance (za odraslog dijabeti\u010dara). Tako je korisnije upotrebiti dva belanca nego jedno celo jaje. Dijabeti\u010dar treba da koristi 2 \u017eumanca nedeljno ili 4 \u2013 6 belanaca. U dijetetskoj ishrani kajganu treba praviti uvek u odnosu 1:1 (jedno jaje + jedno belance, dva jaja + dva belanca, itd.), i pripremati je bez ulja na teflonu.<\/p>\n

Dijabeti\u010dar mo\u017ee da koristi sve vrste masno\u0107a, ali prednost imaju sve vrste ulja (sincokretovo, kukuruzno, maslinovo, sojino, kikirikijevo i dr.), biljna mast, margarin, buter i kajmak (ograni\u010deno), a izuzetno retko (ili nikako) svinjsku mast. Sve vrste masno\u0107a imaju samo masno\u0107u, izuzev butera, u kome ima ne\u0161to belan\u010devina i ugljenih hidrata, a u margarinu samo ne\u0161to belan\u010devina. Suva slanina, \u010dvarci, kavurma i sli\u010dne namirnice imaju veliki energetski sadr\u017eaj i treba ih retko koristiti.<\/p>\n

Hleb i testenine<\/strong><\/p>\n

Hleb i prera\u0111evine od bra\u0161na (testenine) \u010dine grupu namirnica koje su najbogatiji izvor ugljenih hidrata (skrob, \u0161e\u0107er) u ishrani dijabeti\u010dara. 100 gr crnog i ra\u017eanog hleba ima 53,36 odnosno 51,38 UH, a belog hleba 54,32 g. Dvopek, prepre\u010deni hleb i tost imaju u istoj te\u017eini ve\u0107u koli\u010dinu sastojaka hleba, po\u0161to je u njima potpuno ili delimi\u010dno odstranjena voda. Sva testa (rezanci, makarone, \u0161pagete, flekice, tarana, \u201cpu\u017ei\u0107i\u201d, \u201cma\u0161nice\u201d i dr.), griz i bra\u0161na (p\u0161eni\u010dno, kukuruzno, ra\u017eano i dr.) treba po sadr\u017eaju ugljenih hidrata tretirati na isti na\u010din kao dvopek i njihovu upotrebu treba ograni\u010diti.<\/p>\n

Povr\u0107e<\/strong><\/p>\n

Povr\u0107a koja su bogata ugljenim hidratima treba koristiti u ograni\u010denim koli\u010dinama, kao \u0161to su: pasulj, gra\u0161ak, \u0161argarepa, krompir, cvekla, crni luk, pirina\u010d, kukuruz. Povr\u0107a koja sadr\u017ee ne\u0161to manje ugljenih hidrata treba da se koriste u neograni\u010denim koli\u010dinama, a to su: zelje, spana\u0107, blitva, list od loze, boranija, tikvice, paprika, paradajz, krastavac, razne vrste zelenih salata, plavi patlid\u017ean, babnje, celer, per\u0161un, rotkvice, kupus, kelj, keleraba, prokelj, pe\u010durke, praziluk, beli luk, brokoli i karfiol. Pored pomenutih sastojaka, povr\u0107e sadr\u017ei i nesvarljive sastojke (celulozni sastojci u stromi, opni, kori, semenju), koji nemaju energetski zna\u010daj, ali je njihovo prisustvo vrlo va\u017eno za normalan rad creva. Sve\u017ee povr\u0107e mo\u017ee da se koristi kao sirovo (salate), kuvano (variva) ili pe\u010deno (krompir, cvekla, plavi patlid\u017ean, paprika). Suvo (smrznuto) povr\u0107e treba upotrebljavati u dva puta manjoj meri od sirovog. Salate se pripremaju sa odgovaraju\u0107im za\u010dinima po ste\u010denoj navici ili ukusu. U salatu stavljati minimalnu koli\u010dinu masno\u0107e (1\/2 kafene ka\u0161i\u010dice na jednu porciju salate) ili kisele pavlake (sa 12% masno\u0107e).<\/p>\n

Vo\u0107e i prera\u0111evine od vo\u0107a<\/strong><\/p>\n

Sa stanovi\u0161ta sadr\u017eaja ugljenih hidrata, sve\u017ee vo\u0107e treba deliti u tri grupe:<\/p>\n

sa manje ugljenih hidrata, koje mo\u017ee da se jede u ve\u0107im koli\u010dinama \u2013 jagode, maline, kupine, borovnice, drenjine, lubenice, ribizle, vi\u0161nje, limun, dinje, oskoru\u0161e, mu\u0161mule, pomorand\u017ee, mandarine, sa ne\u0161to vi\u0161e ugljenih hidrata, koje treba upotrebljavati u manjim koli\u010dinama \u2013 kajsije, breskve, \u0161ljive, pire od jabuka, sok narand\u017ee i mandarine, kajsije i breskve, i sa najvi\u0161e ugljenih hidrata, \u010dija je upotreba strogo ograni\u010dena \u2013 jabuke (slatke i kisele), tre\u0161nje, kru\u0161ke, gro\u017e\u0111e, banane, sve\u017ee smokve, ananas, mango, avokado i dr.<\/p>\n

Suvo vo\u0107e (gro\u017e\u0111e, \u0161ljive, smokve, urme \u2013 datule, kru\u0161ke, borovnice i dr.) sadr\u017ei 5 -6 puta vi\u0161e ugljenih hidrata od sirovog vo\u0107a, pa ga treba koristiti u najmanjoj koli\u010dini. Orasi, le\u0161nici, bademi, kikiriki, pista\u0107i, semenke i njihove industrijske prera\u0111evine su po koli\u010dini ugljenih hidrata sli\u010dni vrstama vo\u0107a koja su najbogatija ugljenim hidratima.<\/p>\n

Alkoholna i bezalkoholna pi\u0107a<\/strong><\/p>\n
\n

Dozvoljena je ograni\u010dena upotreba standardnih alkoholnih pi\u0107a, i to: povremeno kori\u0161\u0107enje 1-2 \u010da\u0161ice \u017eestokog pi\u0107a (rakija, vinjak, votka, konjak, viski, rum), 1-2 \u010da\u0161e piva ili 1-2 \u010da\u0161e vina (\u0161pricer, bevanda), ili 1-2 vinske \u010da\u0161e belog, crnog vina ili ru\u017eice. Od alkoholnih pi\u0107a, likeri su najnepodobniji za kori\u0161\u0107enje (sadr\u017ee veliku koli\u010dinu \u0161e\u0107era).<\/p>\n

Bezalkoholna pi\u0107a mogu da sadr\u017ee razli\u010dite koli\u010dine \u0161e\u0107era i u zavisnosti od ovog sadr\u017eaja mogu da imaju neznatno ili veliko energetsko optere\u0107enje i treba ih koristiti u najmanjoj mogu\u0107oj meri.<\/p>\n

Za\u010dini<\/strong><\/p>\n

U slobodnoj su upotrebi: aleva paprika (slatka i ljuta), biber, lorber, najkvirc, kapar, korijander, miro\u0111ija, per\u0161unov i celerov list, origano, karanfili\u0107, kim, keri, ren, ruzmarin, bosiljak, sir\u0107e i drugi re\u0111i za\u010dini. Za\u010dini sa ograni\u010denom koli\u010dinom upotrebe jesu: senf (razli\u010dite vrste), majonez, tartar sos, kisela pavlaka, pire od paradajza, sladilo, masline (2 \u2013 3 komada).<\/p>\n

Upotreba soli<\/strong><\/p>\n

Upotreba soli je prepu\u0161tena ukusu. Me\u0111utim, kod odre\u0111enih o\u0161te\u0107enja zdravlja (bolesti ili slabosti sr\u010danog mi\u0161i\u0107a, bubrega, jetre i dr.), ograni\u010dava se unos soli (ovo odre\u0111uje lekar) i preporu\u010duje se kori\u0161\u0107enje zamene za so.<\/p>\n

Zapr\u0161ka<\/strong><\/p>\n

Dijetetska ishrana isklju\u010duje upotrebu zapr\u0161ke u pripremi jela i variva. Ovaj princip je uslov za dobru ishranu i zdravih osoba.<\/p>\n

Pa\u017enja<\/strong><\/p>\n

Veliki broj proizvoda \u201cbez \u0161e\u0107era\u201d namenjenih dijabeti\u010darima mo\u017ee biti \u201cbogat\u201d u masno\u0107ama i samim tim nije prilago\u0111en njihovoj ishrani. Zbog zoga treba uvek pa\u017eljivo pro\u010ditati proizvo\u0111a\u010dku specifikaciju na ambala\u017ei.<\/p>\n

Vreme uzimanja obroka<\/em><\/p>\n

Naro\u010dito je va\u017eno stvoriti nove navike u odnosu na vreme uzimanja obroka i broj uzetih obroka.<\/p>\n

Svaki dijabeti\u010dar treba da uzima 5-6 obroka u toku dana, od kojih su: 3 glavna (doru\u010dak, ru\u010dak, ve\u010dera) i 2-3 sporedna (prepodnevna i popodnevna u\u017eina i pomo\u0107ni obrok pre spavanja).<\/p>\n

Kod ovako raspore\u0111enih obroka ne dolazi do nagomilavanja \u0161e\u0107era u krvi, ve\u0107 njegov nivo lako osciluje. U protivnom, javlja se skokovito nagomilavanje \u0161e\u0107era u krvi, \u0161to kroz du\u017ee vreme ima za posledicu o\u0161te\u0107enje krvnih sudova, srca i drugih va\u017enih organa.<\/p>\n

Ako ste dobro potkovani znanjem o \u0161e\u0107ernoj bolesti, Vi mo\u017eete da jedete sve \u0161to jedu i zdravi ljudi, ali morate nau\u010diti kada, koliko i u kakvoj kombinaciji.<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Pored terapije i fizi\u010dke aktivnosti, najve\u0107i udeo u dobroj kontroli \u0161e\u0107erne bolest ima ishrana. Izbalansiranom, raznovrsnom ishranom i umereno\u0161\u0107u u koli\u010dini da\u0107ete svom organizmu ono najbolje. Priprema hrane Namirnice koje se koriste u ishrani dijabeti\u010dara mogu da se upotrebljavaju na slede\u0107e na\u010dine: sve\u017ee, kuvane, kuvane pod parom (pretis lonac), kuvane na pari, dinstane (kuvani u…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":65,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[26],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/64"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=64"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/64\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":66,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/64\/revisions\/66"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media\/65"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=64"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=64"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.dona.rs\/index.php\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=64"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}